ESD

ESD staat voor Electro Static Discharge; een onzichtbaar vonkje dat van een geladen geleidend oppervlak overspringt naar een ander geleidend oppervlak. Hoe groter de raakoppervlaktes zijn, hoe beter de geleiding en hoe groter de statische ontlading.

Door ESD kunnen de welbekende ‘irritante’ schokjes ontstaan. Echter veel belangrijker; ESD kan schade aan elektronica berokkenen! Elektronische componenten zijn veelal zeer gevoelig voor ontladingen. Als een medewerker zich ‘oplaadt’ kan hij dus een gevaar vormen voor het gevoelige product waarmee hij werkt. Dit gevaar kan al ontstaan bij een ontlading vanaf slechts 10 volt, terwijl elektrostatische ontlading pas vanaf 3000 volt door de mens is waar te nemen! De meeste elektronische componenten zijn zo teer dat ze onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Vaak is de schade die een staticiteit kan veroorzaken niet direct zicht- of merkbaar, maar openbaart zich na enige tijd als een ‘onverklaarbaar’ defect. Kortom; ESD kan zeer ernstige gevolgen hebben op de werkvloer!

Niet alleen schoenen -als wel kousen en kleding- maar ook factoren uit de omgeving dienen ESD veilig te zijn. Hierbij valt te denken aan onder andere gereedschap, meubilair, vloeren, luchtvochtigheid en temperatuur. Een EPA (ESD Protected Area) is een ESD veilige ruimte. In een EPA is de cirkel rond. En dit moet ook! De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Buiten ESD schoenen om, spelen dus nog andere elementen een grote rol bij het creëren van een EPA.             

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

© 2011 - 2023 WomenWorks.nl- Veiligheidsschoenen en Werkkleding | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel