Passend schoeisel voorkomt...

Passend schoeisel voorkomt voetklachten

09 oktober 2007 | Beschermingsmiddelen & signalering Mensen die voor hun werk veel staan en lopen, krijgen vaak last van hun voeten. Met goed passend schoeisel en al dan niet individuele inlegzolen valt echter veel leed te voorkomen.

Auteur: Chris Visser Secretaris Stichting LOOP (Landelijk Overkoepelend Orgaan voor de Podologie)

 Tachtig procent van de bevolking heeft of krijgt te maken met voetproblemen of voetgerelateerde houdingsproblemen. Dit onthutsende cijfer publiceerde de Consumentenbond in haar rapport Gezonde voeten in 2001.

Bij mensen die beroepsmatig veel staan en lopen, krijgen de voeten veel te verduren. Zeker als ze moeten tillen of te zwaar zijn. Dat geeft overbelasting op onze kostbare onderdanen. Op de werkvloer treffen we dan ook vermoeide voeten aan, pijnlijke voorvoeten, pijn in de hiel en middenvoet. Maar ook knie- en rugklachten.

Niet alleen een juist gekozen schoen kan veel problemen helpen voorkomen of verminderen. Inlegzolen kunnen daar ook een rol bij spelen. Een juist gekozen schoen met daarbij juist gekozen inlegzolen verhoogt het comfort van de schoenen, voegt waar nodig extra demping, stabiliteit en ondersteuning toe en kan hiermee blessures en ander leed voorkomen.

Onze voeten vormen een heel mooi functionerend geheel. Elke voet telt 28 voetbeentjes, 33 gewrichtjes en heel veel pezen, banden en spieren. Tezamen dragen ze ons gewicht, zorgen ze voor het evenwicht en maken ze dat we ons comfortabel kunnen voortbewegen. Dankzij de bogenstructuur van de voet is een enorme demping mogelijk. Testen laten zien dat tijdens het sporten wel tot acht maal het lichaamsgewicht op de voeten komt. Bij iemand van bijvoorbeeld 80 kilo geeft dat een belasting van 640 kilo. Alle gewrichtjes zorgen er ook voor dat de voet goed kan afwikkelen.

Die voeten vragen om een goede bescherming en dus een goede schoen. Dat is allereerst een schoen die voldoet aan de eisen die zijn omgeving vraagt op het gebied van veilig en gezond werken. Daarnaast moet hij aan de voettechnische eisen voldoen. Dat zijn in hoofdlijnen:

  1. een goede pasvorm; de vorm van de leest moet zo veel mogelijk overeenkomen met de voetvorm. De voet mag niet te veel en niet te weinig bewegingsruimte hebben. Door de be-staande inlegzool te vervangen door een dikkere of dunnere kun je het volume in de schoen individueel tunen;
  2. zowel van binnen als van buiten van leder;
  3. ademend;
  4. goede dempende loopzool voorzien van afwikkeling. Dan is de loopzool onder de bal van de voet dikker dan onder de tenen. Het materiaal loopt dan schuin weg naar voren;
  5. stevige contrefort. De hielkap behoort echt stijf te zijn, je mag hem niet naar voren of in kunnen drukken;
  6. juist buigpunt. De schoen mag alleen buigen onder de bal van de voet. Buigt de schoen in het midden, dan is hij voettechnisch niet goed;
  7. een goede sluiting is van belang. Veters genieten echt de voorkeur;
  8. een verwisselbare inlegzool.

 

Goede werkschoenen zijn een eerste vereiste. Maar inlegzolen kunnen voetproblemen voorkomen en voetgerelateerde houdingsproblemen helpen opheffen. Als goede standaardinlegzolen onvoldoende helpen, kan een bezoek aan een registerpodoloog uitkomst bieden. Deze maakt dan individuele inlegzolen.


Inlegzolen kunnen onder andere de volgende functies hebben:anatomische ondersteuning; pasvormbevordering; comfortverhoging; absorptie transpiratievocht; verhoging demping en verlenging van de levensduur van de schoen.

 

Meer informatie over Stichting LOOP vindt u op: http://www.loop.nl.

Bron: samenvatting uit Arbo 10-2007

Wil je zeker zijn dat jouw maat op voorraad is? Bel of stuur een mail!

0031(0)412-785266 info@womenworks.nl

 

Volg ons op de socials!

File:Instagram logo 2016.svg   Facebook Logo PNG With Transparent Background   Tiktok Logo Merk - Gratis afbeelding op Pixabay - Pixabay

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

© 2011 - 2024 WomenWorks.nl- Veiligheidsschoenen en Werkkleding | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel